Wat zijn de oorzaken van uw gehoorverlies?

Uw gehoor is erg complex. Gehoorverlies kan dan ook verschillende oorzaken hebben. De locatie van het probleem in het oor is bepalend.

Het gehoor is een complex geheel. Gehoorverlies kan dan ook verschillende oorzaken hebben. Wij geven u een overzicht van de mogelijke oorzaken van gehoorverlies.

De oorzaak van het verlies ligt in de locatie van het probleem. Zo bestaat het oor uit een buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Bij problemen op deze specifieke plaatsen in het oor kan er gehoorverlies optreden.

U heeft bijvoorbeeld teveel oorsmeer en uw gehoorgang zit verstopt. Dit probleem, gelegen in het buitenoor, kan vrij gemakkelijk opgelost worden. Ook bij een infectie in de gehoorgang kan verlies van gehoor voorkomen.

Naast deze oorzaken kan uw gehoor ook bij problemen in het middenoor achteruit gaan. U heeft bijvoorbeeld een infectie of otosclerose. Bij otosclerose is er sprake van verkalking van de piepkleine onderdelen van het middenoor. Verder kan een perforatie van het trommelvlies gehoorverlies veroorzaken.

Schade aan het binnenoor kan nare effecten hebben. Die schade kan ontstaan door harde geluiden maar ook door geneesmiddelen of veroudering. Het binnenste gedeelte van het oor is dan beschadigd en kan het geluid niet goed meer aan de hersenen doorgeven. In het binnenoor bevinden zich het slakkenhuis en kleine haarcellen die het geluid naar de gehoorzenuw leiden.

De aard van het probleem is bepalend bij de oplossing van het gehoorverlies. Zo is het uitspuiten van de gehoorgang bij een ophoping van smeer een laagdrempelige oplossing. Lastiger wordt het als er permanente schade aan het midden- of binnenoor is.

Een oplossing is goed mogelijk

Vaak kan een hoorapparaat veel oplossen. Al kan het gehoorverlies soms niet helemaal opgeheven worden, uw gehoor kan wel sterk verbeterd worden. Het is dus zeker de moeite waard om u te laten informeren over de verschillende mogelijkheden op dit gebied.

De audiciens van Hoorstudio Zoetermeer leggen u graag uit wat er mogelijk is om uw gehoor te verbeteren. Klik hier om een afspraak te maken.

Uw gehoor verbeteren?

Twijfelt u over uw oren en wilt u uw gehoor verbeteren? Kom gerust langs voor een gratis hoortest. De medewerkers van Hoorstudio Zoetermeer meten graag uw gehoor en spraak verstaan.

Lees verder

Twijfel niet meer,
laat uw gehoor gratis testen in onze winkel