Ik wil iemand anders helpen met gehoor

Hoe ga je om met het gehoorprobleem van iemand uit je omgeving? Van bijvoorbeeld een partner of een familielid. Dat kan best lastig zijn. Waar moet u rekening mee houden? Wat kan iemand met gehoorproblemen helpen?

Hoe ga je om met het gehoorprobleem van een dierbare, vriend of kennis? We zijn misschien al gauw geneigd op een kinderlijke toon te spreken, terwijl dat helemaal niet nodig is. Hieronder geven we u tips over hoe iemand met gehoorproblemen u beter kan verstaan.

Minder goed kunnen horen en verstaan, dat is niet prettig. Ook voor de omgeving kan het lastig zijn en best even wennen. U merkt bijvoorbeeld dat uw partner stiller is tijdens groepsactiviteiten. Of dat uw huisgenoot of familielid regelmatig mist wat er gezegd wordt. Hoe kunt u helpen?

Voor iemand met een gehoorprobleem is het belangrijk om uw mond te zien tijdens een gesprek. Kijk iemand aan als u iets vertelt en probeer uw mond dan duidelijk te bewegen. Ook de uitdrukking van uw gezicht geeft informatie.

Spreek niet te snel. Langzaam spreken is niet nodig maar wel woord voor woord, rustig en in een constant tempo. Kauw geen kauwgom tijdens het spreken. Eten of kauwen tijdens het spreken is verwarrend voor de luisteraar met minder goede oren. Zet tijdens een gesprek de televisie uit of zachter.

Neem de tijd voor een gesprek en zoek een rustige plek in gezelschap. Luisteren in een rumoerige omgeving is lastig voor iemand met gehoorproblemen. Net als het volgen van een gesprek waarbij mensen door elkaar praten.

Goed luisteren kost energie. Daarom kan een reactie op uw vraag of uiting langer duren dan u gewend bent. Neem de tijd voor een gesprek.

De stap naar de audicien ligt bij de slechthorende zelf. Ook al is het misschien lastig, probeer iemand de tijd te geven om het hoorprobleem te accepteren. Pas dan is hulp effectief, is onze ervaring. Wilt u meer informatie over wat u kunt doen om iemand te helpen? Neem gerust contact met ons op.

Gratis gehoortest


Twijfelt u over uw gehoor en wilt u beter horen? Kom gerust langs voor informatie en een gratis hoortest. De gediplomeerde medewerkers van Hoorstudio Zoetermeer meten uw gehoor en geven uw passend advies.

Lees verder

Twijfel niet meer,
laat uw gehoor gratis testen in onze winkel